Holistische gezondheidspraktijk voor Natuurgeneeskunde (paramedisch) & Therapeutische massage

kvk nummer : 66713439

Orthomanipulatie Therapie (Dorn en breuss massage)

 

Wat is orthomanipulatie therapie ?

Orthomanipulatie therapie is een behandelwijze om klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat te behandelen, denk hierbij aan klachten aan botten, pezen, spieren, gewrichten en gewrichtsbanden. De orthomanipulatie therapie gaat ervan uit dat mensen normaalgesproken altijd symmetrisch bewegen, maar dat gedurende het leven hier verstoringen in kunnen optreden. Dit uit zich onder andere in scheefstand, beenlengteverschil en blokkades in gewrichten. Om deze verstoringen te verhelpen met behulp van manipulaties in combinatie met stretchtechnieken, post-isometrische oefeningen en zachte massagetechnieken.

 

Is orthomanipulatie therapie pijnlijk ?

Vaak denken mensen bij therapieën voor het behandelen van rug-, schouder-, nek- of bekkenklachten aan behandelingen als ‘kraken’ en andere ingrijpende technieken om ‘alles weer op zijn plaats te krijgen’. Orthomanipulatie therapie is iets anders; het is een milde behandeling, waarbij niet wordt gekraakt of hard wordt geduwd en getrokken! Het kan soms pijn doen, maar dan alleen omdat bepaalde plekken al pijnlijk waren. Tijdens de behandeling manipuleer je zachtjes met de duimen de wervels. De manipulaties vinden plaats tijdens een dynamische beweging. De ontvanger moet een specifieke beweging maken, terwijl de therapeut de manipulatie uitvoert. Hiermee leid je de spieren af, zodat ze de behandeling niet tegenwerken.

 

Wat is Dorn therapie en Breuss massage ?

De begrippen Dorn therapie en Breuss massage worden vaak in één adem genoemd met orthomanipulatie therapie. De orthomanipulatie therapie, zoals ik die leert, is gebaseerd op de technieken van de Dorn therapie die in Duitsland werd ontwikkeld door Dieter Dorn (1938-2011). Hij had zelf veel rugklachten en ging op zoek naar een geschikte behandelmethode. De Breuss massage, ontwikkeld door de Duitser Rudolf Breuss, is een goede aanvulling op de Dorn therapie en wordt na de Dorn therapie gegeven. Het is een verfijnde en energetische rugmassage waarbij lichamelijke, geestelijke en energetische blokkades worden opgelost en waarbij veel aandacht is voor het inwerken op de tussenwervelschijven.

 

Wat zijn de indicaties ?

De indicaties voor orthomanipulatie therapie zijn o.a.:

- Rugklachten

- Nekklachten

- Schouderklachten

- Hoofdpijn

- Migraine

- Bekkenpijn

- Kniepijn

- Whiplash

- Uitstralingspijn in benen en voeten

- Carpaal tunnel syndroom

- RSI

 

Wat zijn de contra-indicaties?

Orthomanipulatie therapie mag niet direct na een trauma toegepast worden. Er moet in dat geval eerst een arts geraadpleegd worden. Normaal gesproken kan orthomanipulatie therapie pas na 6 tot 8 weken na het trauma gegeven worden.

- ontstekingen

- koorts

- acute hernia

- acute migraine

- verlammingsverschijnselen